lördag 25 februari 2017

Politik för elitidrotten och dess VIP-utrymmen

I idrotts- och fritidsnämndens verksamhetsberättelse för 2016 framgår att “Nämnden har ett uppdrag att formulera sin uppfattning om elitidrott, stöd till den och förhållning till de krav som elitidrott skapar på arenor” samt att uppdraget inte har genomförts.

Min spontana åsikt är att kommersiell elitidrott, likt många andra verksamheter, ska behandlas välvilligt men inte subventioneras med skattepengar.

Det numera allsvenska fotbollslaget Sirius var inbjuda att tala, så på samma möte fick vi av en händelse även en introduktion till elitidrottens förväntningar. Deras hemmaarena, Studenternas IP, kommer nu att rustas upp för för en knapp halvmiljard. Till en början, under ombyggnaden, kommer hyran för kommersiellt matchspelande att höjas från 7kkr per match till 35kkr per match. Det anser Sirius sig inte ha råd med.

Baserat på en investering på knappt 500 miljoner, en uppskattad avskrivningstid på 50 år, och två matcher per månad kom jag fram till en uppskattad matchhyra kring 500kkr. Sirius ville istället prata om hur mycket kommunen kan öka sina direkta bidrag till klubben med. Många andra kommuner sponsrar tydligen sina fotbollslag med miljonbelopp via kommunala bolag.

Man vill inte heller betala hyra för 400 kvadratmeter VIP-utrymme eftersom det inte är något som Sirius bett om, utan ett krav för allsvenskt spel från Svenska Fotbollsförbundet.

Jag tycker det är lite underligt att se fotbollsförbundet som en oberoende kravställare. Om allsvenska lags intäkter från biljetter, prylar och sponsring inte räcker för att hyra ett VIP-utrymme kan det knappast bli skattebetalarnas uppgift att betala för drinkarna. (Jag har ingen aning om vad man gör i ett allsvenskt VIP-utrymme, men gissar att det är som en flygplatslounge med fotboll.) Rimligare vore om fotbollsförbundet sänkte kraven till vad lagen, deras fans, och deras sponsorer har råd med.

Argument som att allsvensk fotboll sätter Uppsala på kartan och skapar jobb inom besöksnäringen kom naturligtvis upp. Jag tänkte kort på doktor Värjas forskning - elitidrott ger inga extrainkomster till kommunerna.

När det kommer till formulerandet av en ny elitidrottspolitik är jag mycket skeptisk till att våldsmonopolets skatteindrivande bör användas för att pampar i VIP-utrymmen ska få titta på när vuxna män med löner högre än våra riksdagsledamöter sparkar boll.

Jag lutar åt att aktörer som ägnar sig åt kommersiell elitidrott bör se till att sätta sina biljett- och reklampriser så att verksamheten går runt, eller sänka sin ambitionsnivå. (Åtminstone gällande VIP-utrymmen.) Det vore spännande att lära sig mer om hur elitidrottslags ekonomi fungerar, men jag är rädd att få lag gärna delar detaljerad information.

Inga kommentarer: