måndag 6 februari 2017

Fyra filer mot framtiden

Det är 13 minuter med buss från Sunnersta till Svandammen. Sträckan är egentligen mindre intressant, avståndet bör mätas i tid.

Köerna på fälten in mot stan blir tyvärr allt värre. I rusningstid når köerna numera hela vägen från lantbruksuniversitetet till kungsängsleden. Det här är innan det hysteriska byggandet i södra staden egentligen kommit igång.

De som arbetar med att analysera dåligt fungerande trafik pratar om direkta och indirekta kostnader. De direkta kostnaderna kommer från förlorad tid, slösat bränsle, och sämre miljö. De indirekta kostnaderna kommer av att det blir dyrare och tar längre tid att leverera produkter eller delta i möten.

Båda typerna av direkta och indirekta trafikkostnader riskerar inom kort att vara ett större problem för Uppsala. Länge köer kommer att få stadsledarna att glida isär. Fler bussar och bilar står stilla, och medborgarna tvingas tacka nej till jobb, skolor, och fritidsaktiviteter eftersom det helt enkelt är för svårt att ta sig runt. De här måste hanteras, både på kort och lång sikt.

Men framtiden är även full av möjligheter. Uppsala kan välja att ligga i framkant. Bussfickor och fyra filer på Dag Hammarskjölds väg skulle på kort sikt kunna frigöra en fil för bussar, elbilar, och eventuellt även för de som är tre eller fler i bilen. På längre sikt kommer det att hjälpa till när bilarna blir alltmer självkörande.

Man borde kunna pressa avståndet från Sunnersta till stationen till 10 minuter. (Och ja, de som vill ska naturligtvis få cykla också.) Dessutom är det bara 19 minuter till Skyttorp.

Inga kommentarer: