lördag 28 januari 2017

18 miljoner utan fasaner

Dyraste villa i Uppsala kommun just nu är (enligt hemnet) ett galvelkedjehus om 7 rum i Kåbo för 9 miljoner. Uppsalas rödgröna politiker har just beslutat att bygga nya omklädningsrum vid lötens fotbollsplaner för 18 miljoner.

För att komma upp i sådana summor blir man annars tvungen att söka sig utanför kommunen och överväga en Värmländsk herrgård på 31 ha mark i högt och ostört läge, eller en magnifik 60-talsvilla om 350 kvadrat på stor, insynsskyddad tomt på Djursholm. Men då ingår naturligtvis även marken de står på. (Och pool. Och fasaner.)

Vi frågade om kostnaden för uppförandet av en byggnad med fyra omklädningsrum hade jämförts med liknande projekt i andra kommuner, men fick till svar att sådana jämförelser var svåra att göra. Med hjälp av 30 sekunder google-fu lärde jag mig dock snabbt att att en föreslagen prislapp på 40 miljoner för åtta omklädningsrum i Halland 2015 ledde till att “politikerna höll på att ramla baklänges”. Den rödgröna majoriteten verkar dock helt övertygade om att knappt 20 miljoner för fyra omklädningsrum är är betydligt bättre än 40 miljoner för åtta omklädningsrum. (Och eventuellt inte ens jämförbart.)

Omklädningsrumsbyggnaden var först kring 250 kvadratmeter stor, men det blev sedan lite osäkert.

Beslutsunderlaget var inte heller tydligt angående omklädningsrummens framtida användningsområde. Praxis är att omklädningsrum ingår när planen bredvid hyrs för markeringsavgift, men många föreningar vill gärna ha egna lokaler, som de i så fall ska betala självkostnadshyra för. Löten är Sirius A-lags träningsplan som de tidigare varit måttligt intresserade av att dela med andra lag. (Föreningen förbjöd t.ex. i oktober 2015 sitt eget damlag att boka tider.)

Enligt miljöpartiet är de nya omklädningsrummen dock en satsning på breddidrotten. Jag har svårt att inte stillsamt undra om breddidrotten, om den tillfrågats, hade gjort samma prioritering.

Frihetens förkämpar i det nya arbetarpartiet (som även förespråkar varsamhet med skattebetalarnas resurser) föreslog återremiss för att få ett klargörande kring kostnader och användningsområden, men blev nedröstade av de rödgröna. Centern och Kristdemokraterna reserverade sig med oss.

Inga kommentarer: