lördag 3 oktober 2015

Turf wars revisited

Sirius, det lokala fotbollslaget i Uppsala, verkar inte behöva andra sporter eller andra klubbar för att dra igång en liten minifejd. Eftersom det just nu går ganska bra för Sirius herrlag bestämde man sig i förra veckan för att Sirius damlag inte får slita på herrlagets träningsplan. Tydligen fick de inte heller störa något av pojk(?)ungdomslagen utan skickades i egna bilar tre mil ut på landet för att träna. För att verkligen inte störa blev de också tillsagda att inte prata med media.

”Det är helt åt helvete rent ut sagt och saknar motstycke” sammanfattade lokaltidningen under rubriken ”övergivna och tystade”.

Sirius ordförande skrev då ett öppet brev och beklagade att hans tidigare uttalande blivit ”felaktigt återberättat”. Planen håller inte för mer än ett lags träning och herrlaget prioriteras enbart baserat på bättre tabellposition. Dessutom brinner ordföranden för fotboll av alla sorter och har både vänner och släktingar som kan intyga det.

Nu noterar kommunen att Sirius inte bara bokar planer för sina egna träningar utan även för att ingen annan ska kunna träna på ”deras” planer. Kommunen klargör att de äger planerna och själva kan avgöra hur mycket träning en plan tål. Därpå avgör kommunen att planen även tål damlagsträning.

Jag kan inte undgå att notera att samsyn kring både vem som bestämmer och vad som bör prioriteras verkar saknas i relationen mellan Sirius och Uppsala kommun. Det behöver inte bli okomplicerat när samma kommun nu ska bygga en halvmiljardersarena till elitfotbollen.

Kanske borde Sirius (ringa sin miljardär samt) starta en crowdfundingkampanj och bygga sin egen arena istället. Då kan de både välja vem som ska spela, när de ska spela, och hur stor ståplatssektionen ska vara.

Inga kommentarer: