måndag 5 oktober 2015

Statuera exempel med ideella föreningar?

I juni valde idrotts- och fritidsnämnden att ompröva ett beslut att inte dela ut budgeterade driftsbidrag till Lurbo ridklubb. Ansökan hade inte skötts enligt reglerna, men nämnden valde att göra ett undantag. ”Reglerna är till för människorna (inte tvärt om)” resonerades det då och jag skrev att ”Jag tror vi gjorde rätt. Andra föreningar är också välkomna att be oss överpröva borttappade bidrag.”

Det är därför inte utan förvåning som jag noterar att min nämnd i nästa vecka vill säga nej till två andra föreningar i samma sits. Efter att förra veckan detaljstyrt elitlagens träningstider är det nu tydligen dags för den rödgröna majoriteten att statuera exempel med ideella föreningar.

Liksom i Lurbofallet handlar det om driftstöd, vilket som jag förstått det innebär att pengarna fanns i nämndens budget och nu ligger stilla på ett av kommunens konton.

De två omprövningarna gäller:

  1. Uppsala Atletklubb är en brottarklubb som grundades 1919. Sedan ungefär ett decennium tränar de i egna lokaler i det gamla tegelbruket i Bergsbrunna. De verkar ha en levande barn- och ungdomsverksamhet, men inte vara några vidare bidragsentreprenörer. (T.ex. ser de ut att själva satt in en luftvärmepump utan att söka investeringsbidrag för energibesparingar förra året.)

    Förra året orkade hon som skötte om all administration inte längre, utan ”lämnade in en kasse kvitton och gick hem”. En grupp utan tidigare föreningserfarenhet tog över, och med stöd från kommunen och sitt förbund kände man sig på rätt väg. Tyvärr verkar något ha gått fel när man fyllde i kommunens webbformulär för driftsbidrag.

  2. Sedan planerna sent 80-tal gjordes i ordning nere vid Graneberg har Sunnersta AIF haft området som bas för sin barn- och ungdomsfotboll. Marken arrenderas från kommunen och sköts av föreningen. En del drift och underhåll sker med ideella krafter och en del tjänster köps av kommunen som även, likt till alla andra föreningar, ger driftsbidrag på upp till 30% av driftskostnaden för föregående år. Det har varit ett bra samarbete som givit en blomstrande förening av den typ som (inte utan konstigheter) håller ihop ett samhälle.

    I samband med en föräldraledighet verkar rätt webbformulär inte ha skickats in i rätt tid, så nu, efter 25 års samarbete, blir det i år inget driftsbidrag till planerna.

Naturligtvis har tjänstemännen gjort rätt. De följer reglerna och låter nämnden, som beslutat om reglerna, ta hand om omprövningsansökningar. Det oväntade är att de rödgröna tydligen bestämt sig för att bli petimätrar och regelryttare. Nu finns (plötsligt) ingen förståelse för att saker ibland kan bli fel i föreningar som i första hand bygger på ideellt arbete.

Visst kan man argumentera att det finns regler och de är till för att följas. Har man inte sökt pengar vid sista ansökningsdag får man inget bidrag. Reglerna är tydliga och lika för alla. Sammanhanget spelar ingen roll. Alla måste behandlas lika. Absolut. Kommunallagen och så. Det här vore kanske en rimlig ståndpunkt om vi i nämnden inte gjort ett avsteg från reglerna så sent som i juni.

Den enda egentliga skillnad jag kan se mellan Lurbo ridklubb och de här två föreningarna är att ridklubbens omprövningsansökan var betydligt artigare. ”Vi ber ödmjukast om en ny chans...” skrev ridklubben medan föreningarna bakom de nya ansökningarna i det närmaste insisterar på att de sökt i rätt tid och något måste vara fel i kommunens datasystem.

Det här är inte rätt tillfälle att statuera exempel. Om majoriteten inte ändrar sig hoppas jag åtminstone på att få med allianspartierna på en reservation.

Inga kommentarer: