söndag 18 oktober 2015

Det idrottsindustriella komplexet

Hela debattsidan i söndagens lokaltidning upptas av en hyllning till skattefinansierat arenabyggande. Alla ordförande i någon av stadens elitidrottsföreningar skriver tillsammans hur glada de är över att arenabyggandet i Uppsala tagit fart.

Texten innehåller en kort passus om folkhälsa och integration. Dessutom ska Uppsala ”sättas på kartan”. Men, 90% av inlägget handlar om vilken god ekonomisk affär arenabyggen är för Uppsala och Sverige. Allt detta för endast 30 kr per år och skattebetalare.

För ett otränat ekonomöga verkar texten använda väldigt mycket begrepp ur företagsekonomin där jag hade väntat mig nationalekonomi. (Det är klart att en stor satsning ger omsättning, men vilka substitutionseffekter räknar man med?)

Min, kanske betydligt tråkigare, åsikt är:

  1. Uppsala är, sedan åtminstone 1500 år, redan på kartan.
  2. Att skapa tillväxt är inte idrottens främsta mål. Dessutom verkar (riktig) ekonomisk forskning visa att ekonomiska nyttan av elitidrott och arenabyggen är minst sagt ifrågasättbar.
  3. Om 30 kr per skattebetalare är så lite, varför måste alla dessa 15 ordföranden då samla in dem som skatt med hjälp av statens våldsmonopol? Folk gillar ju sport – våga crowdfunda!

Slutligen kan jag inte undgå att notera att de 71 miljoner per år skribenterna uppskattar att arenorna kommer att kosta är sju gånger mer än kommunens samlade driftsbidrag till föreningar som har egna lokaler – ni vet de där bidragen som ideella breddföreningar inte får om de klickar fel på webben.

Inga kommentarer: