tisdag 13 oktober 2015

Motion 262 om stärkt ”Fair Use” i Sverige

Moderaterna i Östergötland har inte skrivit en motion om ”Fair Use” men väl, i strid med sin egen förbundsstyrelse, beslutat att ”översända motionen som sin egen till partistämma 2015”.

Privatkopieringsersättning betalas för saker som man kan kopiera copyrightskyddade saker till, som t.ex. tomma CD-skivor, hårddiskar, och mp3-spelare. Motion 262 går i korthet ut på att företag som förhindrar privatkopiering med hjälp av kopieringsskydd inte ska få tal del av privatkopieringsersättningen. Det låter egentligen ganska rimligt - om man först får betalt för att folk ska kunna göra kopior kan man inte sedan de betalat göra allt i sin makt för att hindra dem.

Partistyrelse föreslår att motionen ska anses besvarad eftersom EU tittar på saken.

Jag undrar hur relevant privatkopieringsersättning egentligen är nu när alla använder Netflix och Spotify. 80 kr per hårddisk?

Den anglosaxiska världen har funderat över ”fair use” i över tre århundraden. Copyright begränsas där till att inte gälla kritik, kommentarer, nyheter, undervisning, forskning, osv. Om ”fair use” gäller beror på syften med kopieringen, det kopierade verkets natur, hur mycket som kopieras, samt påverkan på det kopierade verkets värde.

Om man vill stärka ”fair use” i Sverige så tycker jag att man inte ska snöa in på kassettavgiften. Mer intressant tycker jag att det skulle vara att stärka citat- och återgivningsrätt för kritik av bilder i digital form. (Men det kanske redan är gjort?)

Inga kommentarer: