lördag 21 november 2015

Mathias <3 nyckeltal

Det är mycket som ska byggas i Uppsala. Många planärenden passerar snabbt förbi Idrotts- och fritidnämnden i jakt på kommentarer och åsikter. Nu senast innerstaden, Luthagsstranden, Fältläkaren, Norra Bäcklösa, och Östra Sala Backe.

Återkommande är att man verkar bygga tätt och högt utan att reservera plats för fotbollsplaner och liknande. Underlaget som erbjuds gör det svårt att bedöma hur allvarligt det problemet är – man måste nästan känna till området sedan tidigare för att kunna göra en bedömning.

Därför behövs nyckeltal. Enkla kvoter som antal innevånare per fotbollsplan och innevånare per badhus skulle kunna vara en bra början. Tydligen har ett nyckeltalprojekt påbörjats. Det är bra.

Det jag skulle vilja ha är:

  • Nyckeltal för de vanligaste sporterna. Man skulle t.ex. kunna använda diagrammet ”De tio populäraste motions­ och idrottsaktiviteterna” på sidan 3 i barn- och ungdomsdelen av RFs ”Idrotten i siffror 2014” för att välja ut en första grupp av nyckeltal.
  • Naturligtvis behövs värden för nuläget och vad det blir om byggplanen utförds. Eventuellt skulle redan nyckeltalens existens att leda till bättre stadsplanering och bättre diskussioner.
  • Dessutom behövs någon form av förklaring till skalorna. Hur många medborgare per fotbollsplan är man på andra platser? Jag antar att vi ligger kring 1500 pers/plan i Sunnersta idag. Hur kommer det att bli i framtidens Ulleråker? Vad innebär 10000 pers/plan? Är det då flicklagen inte får träna på gräs längre?

Jag önskar att de här nyckeltalen för ”idrottskapacitet” (eller social infrastruktur som en del kallar det) redan fanns. Allt skulle kännas mer seriöst då.

Inga kommentarer: