lördag 18 juni 2016

Justeringar, politikhantverk, överraskningshyror, och hipstertrender

Politik är också ett hantverk. Tyvärr ett hantverk som jag, som aldrig varit med i ett ungdomsförbund, inte behärskar. Varför man ibland väljer ett särskilt yttrande istället för att reservera sig kommer jag säkert att förstå förr eller senare. Att himla med ögonen och skriva något syrligt på bloggen verkar också fungera, även om det formellt kanske inte räknas som en politisk invändning.

Dagen innan idrotts- och fritidsnämndens junisammanträde annonserades (via epost) ett nytt ärende på mötesagendan. “Justering i verksamhetsplan för att hålla ramarna i budget 2016” lät sådär lågmält, byråkratiskt, och illavarslande.

Ekonomin har följts upp varje månad och möte. Naturligtvis kan jag ha åsikter, men verksamheten har hållit sig inom budget. Tills nu.

En del av kommunen har tydligen höjt hyrorna för övriga kommunen. Överraskningen verkar ha varit total. Idrotts- och fritidsnämnden kan skicka vidare en hel del av kostnaderna för dyrare idrottshallar till skolorna (jag vet inget om eventuellt kaos där), men inte allt. Därför föreslogs:

  • Att inte dela ut fler projektbidrag i år borde spara ungefär en miljon. Vanliga år delas överblivna bidragsmedel tydligen ut som någon form av bonus till föreningar som får höga poäng i någon sorts skönhetstävling. Så inte i år.
  • Att höja markeringsavgifterna, dvs föreningarnas “låtsashyra” med knappt 20%, för att stärka intäkterna under hösten med en dryg miljon.
  • Att skjuta icke-akuta åtgärder, som renovering av elljusspår, på framtiden kan spara cirka 200kkr.
  • Att i övrigt visa sparsamhet och återhållsamhet. (Det här betyder tydligen att minska på städningen, men jag blir naturligtvis nyfiken på om normalläget inte innebär återhållsamhet med skattepengarna.)

Under rubriken “ekonomiska konsekvenser” förklaras att de föreslagna åtgärderna bedöms kunna lösa det (plötsligt) uppkomna budgetproblemet. Dessutom kommer de höjda markeringsavgifterna nästa (och kommande) år ge ett överskott på drygt två miljoner som kan “omfördelas till andra åtgärder t.ex. skulle utrymmet kunna användas för att förstärka bidragen till tjejdominerade sporter/aktiviteter”. Bara som en ekonomisk konsekvens alltså.

Plötsligt höjda markeringsavgifter skulle antagligen skapa en del problem hos de föreningar som använder kommunala planer eller hallar. Även vår mycket rutinerade socialdemokratiska viceordförande höjde här på ögonbrynen och lät måttligt imponerad.

Resultatet blev i alla fall att hela ärendet, med hjälp av politikhantverk, trollades bort. Det försvann från agenda och protokoll som om det aldrig existerat. Nämndens ekonomiska underskott kvarstår dock.

Jag är förvånad att kommunens olika delar inte verkar samarbeta på ett sätt som ens gör nästa månads kostnader förutsägbara. Kanske är det här en aspekt av att de rödgröna verkar ha stora problem att få ihop en budget för 2017 (samt att kommunens kostnader skenar).

Att se över markeringsavgifterna (särskilt i förhållande till verksamheter som äger sina egna lokaler) kan nog vara en bra idé, men föreningarna måste ha en rimlig chans att planera sin ekonomi utan överraskningshyror.

Samtidigt satsar kommunen 500.000 kronor på att “snappa upp” och ta “hipstertrenden” stadsodling till Uppsala. (Kolonilotter räknas nog inte.)

Inga kommentarer: