lördag 28 maj 2016

Kaffe med Badchefen

Det blev kaffe och kaka med Badchefen. Jag fick bjuda på kaffet men inte på kakan. Kaféet vid biblioteket, som jag nu lärt mig är en kulturpunkt - inte ett kafé, var som alltid stängt. Det upprustade förortscentrumet erbjuder som tur är fler alternativ.

Badchefen själv är påläst och rolig. (Ja, hon hade läst bloggen och facebookdiskussionen innan mötet.) Med erfarenhet från livräddning på tre kontinenter och en universitetsutbildning inom Service Management (Lund iofs) sätter hon saker i perspektiv. Hon berättade om hur en engagerad idrottslärare ökat simkunnigheten på Gottsundaskolan (200m i åk 5) från 26% till 99%.

Grundproblemet verkar vara att själva badet ägs av ett kommunalt bolag (Uppsala Kommuns Fastighets AB) och verksamheten av ett annat kommunalt bolag (Fyrishov AB). De har inte lyckats komma överens om vem som ska betala för fallande kakel, vittrande konstväggar, vattenläckor, och uppbrutna skåp. Dessutom vet man inte om man bör laga för lite pengar eller byta ut skåpen för lite mer - att först laga och därefter byta ut vill man helst undvika. Resultatet är att exakt ingenting händer.

Ansvariga är naturligtvis inte tjänstemännen utan de rödgröna politiker som istället för att leda pratar teaterbienaler. Underhåll upplevs antagligen som jättetråkigt. Fyrishov ABs ord om att “vara en positiv kraft i Uppsala” känns som ett hån.

På badet har man arbetat med att förbättra bemötande och ordning. När ungdomsgården var stängd en stund kastades det inte bara ägg på kunderna på Willys, utan stökades även på badet. Ett tjugotal ungdomar har portats. (De är välkomna tillbaka tillsammans med sina föräldrar, men ingen har hittills tagit det erbjudandet.) Dessutom ställer grupper av unga män från HVB-hem till med samma problem i Uppsala som i resten av landet, men sakta verkar arbetet med tydligare regler och ingripande när de bryts ge resultat.

I närområdet planeras nya bostäder för ytterligare 50 000 personer, men inga nya badhus. Om jag hade något att säga till om skulle underhåll av lokalerna börja genast och planer för om- och utbyggnad genast tas fram. Om kommunen ska driva badhus ska den göra det bra. Uppsala förtjänar bättre.

Inga kommentarer: