fredag 13 maj 2016

Att hjälpa med skollunch eller sjötomt

Någon på Uppsala kommun har tydligen inlett förhandlingar om att Sunnersta camping skulle bli en “långsiktig lösning” som boplats för en grupp EU-migranter. Närmare bestämt för den grupp rumänska familjer som tydligen ska bli avhysta från sin nuvarande boplats vid Hammarby kyrkogård i Ulleråker. Som tur är verkar till och med den rödgröna majoriteten efter en stund ha insett att det här var en riktigt dålig idé.

För det första kommer det inte att fungera. Tanken att någon som inte lyckats försvara sin “tingade” tiggeriplats skulle kunna hålla andra grupper borta från att också slå sig ned på gräsmattorna ned mot sjön är massivt optimistisk. Särkilt om det även utlovas fritt vatten, el, och sanitet. Mycket snabbt skulle ett av Uppsalas bästa lägen förvandlats till ett Sorgenfriläger.

För det andra skulle det skapa en underlig praxis om arrenden till sjötomter i Uppsala delades ut EU-medborgare baserat på att de tidigare, olagligt bosatt sig på en annan plats i kommunen.

För det tredje, om man verkligen vill göra skillnad på sikt, bör man nog, som den rumänska organisationen liv och ljus föreslår, “organisera” sitt medlidande och behandla roten till problemet. Skollunch till fattiga rumänska barn verkar vara en bra start. Om det nu är en långsiktig lösning man vill ha.

Strukturerad hjälp innebär kanske att aktivisterna får mindre spännande dagar, men på sikt kommer vi att skapa en bättre värld. (Samtidigt bygger Bert Karlsson trailer parks åt oss alla.)

Inga kommentarer: