måndag 30 maj 2016

Handbollsklister

I början av varje möte i Idrotts- och fritidsnämnden presenterar en inbjuden förening sin verksamhet. Jag har tidigare skrivit om skateboard och orientering. Vi har lyssnat på en ponnyklubb som ville att kommunen skulle köpa deras anläggning för att låta dem hyra tillbaka den för markeringsavgift (typ 80kr i timmen) eftersom det är så ishockeyn får göra.

Vi har även lyssnat på en väldigt arg konståkningsklubb som inte heller verkade gilla ishockey, hänvisade till diverse mänskliga rättigheter, och höll någon form av feministiskt brandtal. Slutsatsen var i alla fall att det krävdes helkroppsspeglar och att man borde bygga en ishall bara för konståkning för att sätta Uppsala på kartan.

Det är inte omöjligt att ishockeyn är översubventionerad. Det borde nog ses över.

Nu på majmötet presenterade Uppsala Handbollsklubb sin verksamhet. Sedan man slog ihop HK71 och Upsala Studenters IF 2012 är man inte bara en större klubb, utan har även avancerat från division 3 till division 1 på både dam och herrsidan. Beachhandsbollsplaner finns både vid Graneberg och vid Campus 1477. Barn och ungdomsverksamheten växer.

Lokaler är ett problem för handbollen. Man vill ha läktare för 400 personer i anslutning till planen (inte utan kontakt), tillgång till gym, och möjlighet att sälja fika. (Ni kan gissa vart jag gissade att det här var på väg.) Tyvärr tycker man att Fyrishov är svåra att arbeta med bring bokningar. Dessutom förbjuder de klubben att sälja fika, men öppnar inte sina egna kiosker när det är handbollsevent.

Handbollsspelarna gillar den nya Gottsundahallen, men bedrövas av hur sliten och förfallen den är redan efter ett år. Hallen har egen ingång vid lastkajen på centrumets baksida, och ofta vill ungdomsgäng utan ledare ställa upp dörrarna och komma in efter handbollsträningarna.

Efter klagosången kom handbollsklubben med ett konkret förslag: Vi vill bygga en egen hall.

Frågestund vidtog och olika politiker berättade om sina erfarenheter av handboll. Problem med handbollsklister diskuterades ingående. Jag frågade om de verkligen kan bygga en egen hall. De svarade att om de får tillgång till en tomt med rimlig hyra, gärna nära en skola som vill hyra in sig på dagtid, så kan de börja direkt. Det tycker jag låter bra.

Tyvärr planeras Uppsalas nya höghusområden, som Norra Bäcklösa och Östra Sala Backe, för tätt för att lämna plats idrottshallar, fotbollsplaner, och liknande. Framtidens Uppsala verkar planeras för att ha betydligt mindre utrymme för idrott än dagens.

Om jag fick bestämma skulle kommunen använda planmonopolet till att säkerställa utrymme för idrott och rekreation. (Jag har skrivit om nyckeltal tidigare.) Att föreningar vill äga och ta ansvar för sina egna lokaler är mycket positivt.

Inga kommentarer: