lördag 2 december 2017

Dialog- och informationsmöte om Dalkurds flytt till Uppsala

Efter tryck från allmänheten bjöd kommunen, på novembers sista eftermiddag, in till informationsmöte om borlängefotbollslaget Dalkurds flytt av sitt allsvenska A-lag till Uppsala. Man var extra noga med att det var ett informationsmöte (inte ett dialogmöte). Eftersom inget politiskt beslut har fattats, finns det inget beslut att diskutera i en dialog.

Det här ligger helt i linje med den strategi som Idrotts- och Fritidsnämndens miljöpartistiske ordförande följt. Genom att behandla flytten av ett allsvenskt lag som vilken förfrågan om planhyra som helst, var det hela aldrig tänkt att hanteras av andra än opolitiska tjänstemän. En icke-fråga för politiken.

Efter mötet beskriver lokaltidningen träffen som “öppet mål för kritikerna” och “som att gå runt i lustiga huset”.

Inbjudan hade skickats ut en vecka i förväg och det fanns bara 60 platser. Två ordningsvakter skötte entrén, och alla skulle prickas av mot lista. Båda ordningsvakterna brukar även jobba i Gottsunda centrum, så vi hälsade glatt. Tyvärr kände jag betydligt färre av alla idrottsrepresentanter på plats. (Min partikollega kompenserade för det genom att känna alla.)

Lite oväntat har Liberalerna/Folkpartiet valt att backa upp Miljöpartiet i den här frågan, så förutom tjänstemännen stod ett miljöpartistiskt och liberalpartistiskt kommunalråd framme vid mikrofonen. Socialdemokraterna satt, liksom vi moderater, i publiken och vänsterpartiet var inte där.

Alla verkade överens om att kommunikationen kring frågan kunde hanterats bättre, men vi fick också höra att “det som har hänt har hänt” och att “man alltid kan önska sig att ha haft en backspegel framför oss redan innan”. Publiken hängde på med lätt ledande frågor som “När började du först ångra ditt dåliga beslut?”.

Det allmänna bokningsläget och den genomsnittliga bygglovshandläggningstiden (2,9 veckor) avhandlades.

Själva sakfrågan, att borlängelaget Dalkurd (som var på plats) efter ett års (oenighet om tiden finns) brevväxling med Uppsala kommun, på sitt årsmöte beslutat att ändra hemvist för sitt A-lag från Borlänge till Uppsala diskuterades nästan inte. Att de ansökt om att få hyra Österängens IP 90 minuter om dagen på vardagar verkade inte heller det leda till stort drama.

En talare, som jag tror var från Bälinge IF, menade att elitlag som kopplar loss sig från breddverksamheten och flyttar till den stad som ger dem bäst erbjudande bryter mot den svenska tradition där elit bygger på bredd. En representant från fotbollsförbundet berättade att de redan imorgon (dagen efter kommunens informationsmöte) hade för avsikt att ta ett beslut om att förbjuda den här typen av stadsbyten.

Dalkurd själva påpekade att ingen annan än deras medlemmar bestämmer vad de beslutar på sina årsmöten, och att fotbollsförbundet inte alls förberedde ett förbud, bara en regel som sa att flyttande lag skickas ned till lägsta divisionen (div 8?). Dessutom tänker man starta en barn och ungdomsverksamhet inriktad särskilt mot underprivilegierade områden.

Sirius och andra lag har inte hållits informerade eller tillfrågats. Som Liberalernas kommunalråd sa: “När Ica vill etablera sig i Uppsala brukar vi inte fråga Konsum om det är okej”.

Jag tycker, efter att tidigare kommit ut som fotbollsromantiker, att det är lite underligt att (plötsligt) behandla elitfotbollen som vilken företagsetablering som helst. Dessutom skulle jag nog ha rekommenderat Dalkurd att komma överens med fotbollsförbundet innan de började boka planer. Men frågan har ju, som sagt, aldrig varit uppe i nämnden.

Inga kommentarer: