söndag 10 december 2017

Träff med Gottsundas stora områdesgrupp

Efter många Overundor blev jag i veckan inbjuden till “stora områdesgrupen”. Organisatörer är SSP-samordnare (skola, socialtjänst, polis) och temat var en allmän lägesgenomgång samt kulturförvaltningens översyn av barn och ungas fria tid i Gottsunda. Kommunala tjänstemän och frivilligorganisationer verksamma i Gottsunda är inbjudna.

Vi träffades i Gottsundakyrkan. Det är en ganska stor grupp, uppåt 30 personer, övervägande kvinnor, och avslappnad men ändå relativt enhetlig klädkod.

Mycket av mötet var just lägesgenomgång:

  • Jämfört med andra delar av Uppsala finns det många ungdomar i Gottsunda. Vidare utmärker sig Gottsunda genom att få barn är med i någon idrottsförening, och att flickor inte tar del i verksamheter. Det finns också en skillnad mellan de familjer som lever på försörjningsstöd, som inte bryr sig om kostnader och arbetande familjer som ofta väljer att prioritera pojkarnas fotboll. Förutom kostnader togs tryggheten upp som en utmaning, föräldrar är helt enkelt rädda för de andra barnen.
  • Många projekt (Sportis, tjejsportis, shoutout, orden från orten, etc) gicks igenom. Man noterade att det saknas fritidsklubb för barnen i Sunnersta. Någon annan hade i en tjejgrupp diskuterat hur man gör för att inte bli med barn och fått både abort och att man stannar hemma tills man blir gift som svar. Det påpekades också att det krävs mycket personal för att hålla drogförsäljningen utanför verksamheten. Någon ville ordna en internationell kvinnofest.
  • Stora grupper ungdomar drar runt i centrum. När skolan slutar för dagen blir det “happy hour” i centrum. Ibland uppstår stök för att någon har köpt en pommes frites-talrik och 20 andra försöker stjäla ett pommes var, men det är också mycket stora problem med drogförsäljning. Den extra vakt man lagt till har dock lugnat ned situationen lite.

Nya initiativ som Gottsundamammorna och de Palestinska familjer som vill börja nattvandra sågs med försiktig optimism.

På lördagskvällen, efter att jag åkt hem till middagsgästerna, ordnade Bet756 en fotbollsmatch mellan Gottsunda och Farsta i Gottsunda sporthall. Tydligen var “alla” där och det ska ha varit en fantastisk fotbollsmatch.

Lite dyster blev jag av att man inte samstämmigt tycks kunna ställa sig bakom polisens mer offensiva närvaro i Gottsunda, utan oroade sig över knuffar och att ortens unga män inte bemöts med respekt.

Carnegie som äger husen kring Bandstolsvägen satsar på ökad belysning, fler övervakningskameror, och sätter in personal med erfarenhet från Stockholmsförorter. Det urbrunna parkeringsgaraget ska saneras och återställas med förhöjd säkerhet.

Min bild är att det görs många bra insatser i Gottsunda, men att det kommer att krävas genomgripande förändringar för att nå till det trygga samhälle vi vill ha. Förutom nya lagar skulle jag skulle vilja börja med stadsplaneringen.

Inga kommentarer: