tisdag 2 februari 2016

Kommunal skateboard

I början av idrotts- och fritidsnämndens möten brukar en inbjuden förening presentera sin verksamhet. För ett par månader sedan var en skateboardklubb för tjejer förbi.

Det finns ett stort intresse bland tjejer för att skejta på kommunens klättercenter, men tyvärr verkade inte skejtande tjejer uppskattas av de killar som normalt hängde där. Sättet man markerade missnöje var tydligen att åka väldigt nära nybörjartjejer. Anställda på klättercentret deltog i missnöjesmarkeringarna.

Lösningen fick bli att tjejerna fick en egen tid. På söndagsmornar. Tillsammans med de småbarn som vill åka sparkcykel.

Jag påpekade att det i kampsport går alldeles utmärkt att träna i mixade grupper, och att skateboardare borde kunna göra det samma, men vår miljöpartistiska ordförande menade att jag inte förstod skejtkulturens anarkistiska grund.

Nu läser jag i lokaltidningen att de rödgröna verkar ha vaknat. Att ställa krav på jämställdhet och kvalitet är tydligen för svårt, så jämställdhet ska nu införas genom kommunalisering. När man i mars tar över driften av klättercentret i egen regi väntar man sig också att ”kunna göra mer av pengarna” och bredda verksamheten med ”allt från Roller Derby till dans”.

Offentlig drift är ju som bekant inte bara en garant för jämställdhet utan även för kostnadskontroll.

Jag är naturligtvis nyfiken på vilken nästa verksamhet som står på tur att kommunaliseras till jämställdhet kan tänkas vara. Sirius fotboll kanske?

Inga kommentarer: