tisdag 22 september 2015

Världsklassdestinationsbidrag!

Förra veckans kanske mest oväntade idrottsnyhet i lokaltidningen var att Sirius fotboll, som hoppas på att spela i allsvenskan nästa säsong, skrivit till kommunen och bett om 5000-6000 kronor för att kunna hyra Studenternas IP för träning inför en U21-landskamp.

Anledningen till att skattebetalarna, och inte Sirius som får biljettintäkterna från landskampen, ska betala för träningstiden är tydligen att U21-landskapen kommer att öka Uppsalas marknadsvärde, öka intresset för idrott, samt att andra kommunen tidigare betalat andra lag för liknande saker.

För att ordna matchen har man i och för sig redan fått 60.000 kr i bidrag från Världsklass Uppsala. Världsklass Uppsala verkar vara en del av Destination Uppsala inriktad på att ge stöd (dvs. pengar) till att höja nivån på ”publika upplevelser” som förläggs till Uppsala. Bland 2015 års stöttade ”publika upplevelser” finns såväl SM-finalen i amerikansk fotboll som en forskarkonferens om framtida förnybar energi och en fotofestival.

Hur mycket av Världsklass Uppsalas pengar som kommer från kommunalskatten har jag inte kunnat hitta, men om det liknar hela Destination Uppsala så verkar det vara ungefär 2/3. Kanske 40.000 kr i det här fallet alltså.

Tidningen berättar att ett ärende är skrivet till idrotts- och fritidsnämnden och att svar väntas den 29:e september. På kallelsens föredragningslista finns dock ingen sådan punkt, så det hela har kanske löst sig på något annat sätt.

Det är inte utan att jag blir lite fundersam och oroad över hur en klubb som snart kanske kommer spela i allsvenskan (där den genomsnittliga spelarlönen ligger strax över 80.000 kr i månaden) och betala hyra för en nybyggd hemmaarena i halvmiljardersklassen ska klara sig, om en extra utgift på 5.000 kronor redan idag är ett problem som hamnar i tidningen.

Inga kommentarer: