onsdag 9 september 2015

En halv miljard

Innan Idrotts- och Fritidsnämnden informerades (på det ”mystiska” mötet) hade miljöpartiet redan haft pressträff om sina byggplaner. Inte ens socialdemokraterna verkade helt informerade utan skrev i kommentarsfält på UNT under dagen fortfarande om bevarat naturgräs (vilket det inte blev). UNT:s webbsänding från pressträffen kraschade i alla fall efter ett par minuter, så det var inte bara repetition när vi i nämnden fick se på powerpoint lite senare. Huvuddragen var de samma som läckt till media tidigare under dagen.

Gränsen för när en anläggning blir till en arena går tydligen vid 3000 åskådare. I Uppsala ska det byggas en ny arena för fotboll inför mellan 7.900 och 10.000 åskådare. De tidigare kostnadsberäkningarna för arenan hade tydligen aldrig publicerats men låg, fick vi veta, nu på drygt 1,2 miljarder. Det nya förslaget kostar (bara) strax över en halv miljard, så lite beroende på hur man ser det har skattebetalarna antingen just sparat en halv miljard, eller just gjort av med samma summa på ny hemmaarena för stadens fotbollslag. Snabb huvudräkning ger i alla fall att det här motsvarar ungefär tusen ismaskiner.

I investeringarna ingår även att den amerikanska fotbollen får flytta till ett iordninggjort Österängens IP och att bandyplanernas kylrör byts ut. Bandyplanerna kommer att gjutas i betong så att andra sporter kan hålla till på samma plats under sommaren. Utom i ett hörn som måste bort när man bygger en ny väg (och bro över Fyrisån ungefär vid minigolfen) så att ambulanserna ska komma fram snabbare. Bandy fortsätter i övrigt tills vidare att spelas utomhus.

Med ståplatser på kortsidorna ska man kunna få in 10.000 åskådare i den nya arenan, vilket tydligen är någon form av UEFA-gräns. Parkeringsplatserna kommer däremot att minska i antal (pga den nya vägen), men som tur är bygger Akademiska sjukhuset ett nytt P-hus alldeles bredvid. (Kom ihåg att inte bli sjuk när det är match.)

Uppsalas fotbollslag Sirius var dock inte helt nöjda med sin halvmiljarderspresent, utan meddelar att de vill ha ”kompensation av kommunen för uteblivna sponsor- och publikintäkter” under byggtiden.

S+Mp berättade att har plats för arenabygget i sin budget. Alliansens skuggbudget är inte påbörjad ännu. I Gävle byggde man en komplett arena för 140 miljoner.

Inga kommentarer: