torsdag 4 december 2014

Plötsligt aktuell analys

Jag började morgonen med röd penna och 52 sidor eftervalsanalys. Det kändes nästan en akademisk övning. Då hade jag fortfarande tre år och 10 månader på mig.

Politiska partier är inte som företag. Det som kunde ha liknat ett burning platform memo, är en lugn text om styrkor och utvecklingsområden. Men när man publicerar texter som ”motståndarnas” strateger och skribenter genast får tillgång till är det nog så långt man kan gå.

Tio snabba puckar:

  • Partiet är helt maniskt vad gäller ekonomiskt ansvarstagande och regeringsduglighet. Jag antar att det är bra.
  • Reformagendan har allt mer ersatts med en ansvarsagenda. Nyfikenheten och förtroendet för partiet har avtagit. Partiet är inte i opposition mot samhällsproblemen. (Man har helt enkelt blivit Göran Persson?)
  • Väljarna såg jobbfrågan som endast den sjunde viktigaste frågan i valet. Det är tydligen den lägsta nivån sedan 2002. Partiet fortsatte dock med #jobbvalet som tema.
  • Välfärden och integrationen sågs som viktiga områden som fick stort utrymme i debatten. Här saknade partiet delvis relevanta svar.
  • Debattläget, särskilt i media, har tydligen gjort det mycket svårt att föra fram integrationspolitiska förslag. Tydligen är kriget mellan den opinion som vill ha minska invandring och den opinion som oroar sig för tilltagande främlingsfientlighet så vild att även ett regeringsparti drar sig för att uttala sig. Kanske ser enskilda politiker risk att bli indragna i en fråga de inte är så intresserade av, men som kan skada deras karriärer. Det skulle naturligtvis vara mindre bra, när väljarna samtidigt ger frågan allt högre prioritet. Rapporten fastslår att partiet inför nästa val måste utveckla sin migrations- och integrationspolitik.
  • Många väljarsamtal genomfördes, men kvalitet och dialog ifrågasätts.
  • Man hade tydligen organisationsproblem.
  • Reinfeldt, Bildt, och Borg konstateras vara mycket populära, men strukturen och mandatet för talespersoner bör ses över. ”Vikten av att ha frimodiga företrädare på alla nivåer är viktig för politikutvecklingen.” (Frimodiga företrädare FTW!)
  • Kritisk media. (Ja, kanske, men det är lite som att skylla på domaren i fotboll.)
  • Moderaternas ståndpunkter kunde inte tydligt länkas till en större berättelse eller en vision för Sverige.

Jag ser den sista punkten som den viktigaste. Låt oss ge den strävsamma medelklassen en stor kram.

Under eftermiddagen exploderade twitter. I mars ska åtta år av ordning och utveckling ställas mot två månader av kaos och trams. Bring it on!

På kvällens löprunda mötte jag pansarfordon på larvfötter på väg genom Sunnersta in mot Uppsala centrum. Det är skönt att bo en i stabil demokrati.

Inga kommentarer: