onsdag 16 juli 2014

Att välja Uppsalas framtid

Det går bra för Uppsala. Här finns två toppuniversitet, ett toppsjukhus och Sveriges lägsta arbetslöshet. Här finns jobb och utbildning. Många vill flytta hit.

Det gäller även Uppsalas södra delar. Få tomma tomter finns lägre kvar i Sunnersta. Gottsunda förnyas, och nya Ulleråker planeras att bli knappt dubbelt så stort som Gottsunda och byggas på drygt halva tiden.

Nya vägar, broar, och höghusområden planeras med snabba penndrag på kartan.

Man vill t.ex. fylla fälten längs Dag Hammarskjölds väg med likformiga höghus omringandes tätt placerade radhus. Att man försöker kalla det här för trädgårdsstad känns mest om ett uppdrag för reklamombudsmannen.

Eller som handelskammaren i Uppsala län skriver i sitt yttrande:

Det övergripande intrycket är också att området riskerar att inte bli särskilt attraktivt. Flerbostadshus ställs i en lång rad som bullerskärmar längs riksintresset Dag Hammarskjölds väg. Gårdarna fylls sedan ut med låga hus. Det förefaller saknas en bärande stadsbyggnadsidé för planområdet.

Det verkar mest som om man lagt sig platt för byggbolagen och låter dem bygga standardlådor så tätt som möjligt på det sätt som ger bäst avkastning i excelarket. Det är onödigt eftersom det här är mycket attraktiv mark. Kommunen kan antagligen ställa nästan vilka krav som helst.

Att en övergripande plan saknas innebär även att grundläggande service som vägar (blev det någon bro eller ska vi förbereda oss på trafikkaos?), skolor (Sunnerstaskolan är full, Gottsundaskolorna kaos), och dagis (fullt) inte planerats.

När man nu vill bygga bort grönområden mellan Sunnersta och Gottsunda tycker jag att man måste välja vilken framtid man vill se mer av i Uppsala. Är det miljonprogrammen i Gottsunda som är förebilden, eller vill man se mer av den fungerande och attraktiva, men lätt kaotiska, Sunnerstabebyggelsen?

Politik är att välja.

Inga kommentarer: