lördag 12 augusti 2017

Riktiga data istället för Alternative Facts & Fake News

För nästan två veckor sedan, på söndagsmorgonen, rånades bensinmacken vid Gottsunda där jag ibland tankar, tvättar, och lagar min bil. Flera gärningsmän med pistol ska ha övermannat och bakbundit personalen. På sociala media rullar de förutsägbara ironierna kring att “Sverige aldrig varit tryggare” in.

Ett nytt problem som vänner och bekanta pratar om är att man inte längre kan vara säker på vad som är sant. Det är inget högljutt hojtande om konsekvensneutralitet, aktivistiska journalister eller medias demokratiska ansvar, utan bara en försiktig osäkerhet om vad som faktiskt gäller.

Kanske är det som Bodström skrev redan för två år sedan och flera delat de senaste dagarna - våldet ökar inte och de enda som vinner på att debattera den frågan är SD. Men varför blir då listan på “särskilt utsatta områden” allt längre och inkluderar sedan början av sommaren även Gottsunda? Varför skriver polisen då i sin officiella kommunikation om “en helt ny gatubild” och “ökad brottslighet”?

Som fritidspolitiker har jag naturligtvis inte tillgång till mer data än det jag får via media. När jag frågar våra vanligtvis välinformerade tjänstemän berättare de att de inte heller vet. Den typen av data verkar inte finnas tillgängligt. Det gör det svårt att prioritera problem och bemöta oro.

Healdsburg i Sonoma, som är mest känt för sina vinproducenter, har ungefär lika stor befolkning som Gottsunda. På webben kan jag t.ex. att en minderårig påträffades med alkohol på Reed Ct i Headsburg strax efter midnatt måndagen den 17:e juni. Incidenterna är utplacerade på kartan och prydligt klassificerade som “violent”, “property”, eller “quality of life”.

Om jag fick motionera i kommunfullmäktige skulle jag föreslå att en liknande lösning sattes upp för Uppsala så snart som möjligt. (Om det nu är något som man kan motionera i fullmäktige om…) Det skulle ge medborgare och politiker (samt kanske även tjänstemän, poliser, och journalister) en gemensam informationsgrund att diskutera från.

I bästa fall kan vi motverka “fake news”, ryktesspridning, och alarmism med riktiga data; få bättre beslutsunderlag; och få en bättre kommunikation med medborgarna.

Jag tror att transparens är bra. Morgontidningarnas monopol på informationsspridning kommer inte tillbaka.

Inga kommentarer: