lördag 12 december 2015

VIP-loger och VIP-stolar

December liknar november. Allt är grått och jag reser med passet i fickan mellan de nordiska länderna för att prata moln. Taxichaufförer i Danmark och Finland vill veta vad det är som händer i Sverige.

Hemma i Uppsala är Idrotts- och fritidsnämndens decembermöte på gång. Kommunfullmäktiges beslut om arenabyggen ska skickas vidare till arenabolaget (”Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter AB”) för utförande. Nämnden har egentligen inget inflytande i den här frågan och dessutom är vi i opposition. När bygget beslutades informerades som bekant nämnden först efter pressträffen.

Till bolaget skickas inte bara en halv miljard skattekronor utan även en lista på ”krav eller behov”, i första hand från Svenska Fotbollsförbundet och Sirius. Tydligen vill man vara i UEFAs kategori 3.

Många krav är rimliga och bra att de klargörs: hur stor ska planen vara, att målen måste ha nät, vilken sorts konstgräs som duger, hur många handikapparkeringsplatser krävs, och hur många lux belysning behöver man för att kunna spela fotboll.

Annat liknar mer en önskelista: 950 VIP-stolar, 400 kvadratmeter VIP-lounge, 50 täckta platser till pressläktaren, två TV-studior, sex kommentatorshytter, 12 VIP-loger, och 300 kvadratmeter gym.

Det här kan man naturligtvis se som ett exempel på hur kommersiell, välbetald, elitidrott får hjälp av statens våldsmonopol att finansiera sin verksamhet. Det är ju jobbigt att be folk att skänka eller investera pengar i något, så varför inte hota med polis istället?

Men innan man blir helt uppgiven kan man notera att vissa ”krav eller behov” faktiskt utgått – däribland raderna ”klubb-PUB” och ”PUB för övriga”. Jag minns också att:

I en tid av skattehöjningar och ekonomiskt kaos väljer de rödgröna att satsa på VIP-loger.

Jag tycker att VIP-logerna bör finansieras med frivilliga investeringar eller donationer.

Inga kommentarer: