lördag 23 maj 2015

Solen över Sunnersta

Tidigare i våras ägnade Sunnersta Egnahemsförening så gott som hela sitt årsmöte åt hur man gör sin egen solel. Kostnad, återbetalningstid, och effekt från olika typer av solceller förklarades. Nyttan av parallellkoppling gicks igenom. Likaså hur teknik, lagstiftning, och ekonomi kring inkoppling på nätet ser ut. Allt rikligt illustrerat med bilder från presentatörens anläggning på förrådstaket. 12 – 13 års återbetalningstid räknade han med.

Kommunen är positiv och har till och med skapat en solkarta där man kan zooma in på sitt (eller någon annans) hus och se hur mycket el man skulle kunna producera på sina tak. Med Teslas Powerwall skulle man sedan (åtminstone i teorin) kunna använda sparad solenergi på natten eller för att ladda sin elbil.

Men nu har de rödgröna tagit över och det nära och småskaliga ska ersättas. Nu är det storskaligt och långt borta som gäller. Två stora vindkraftverk i andra kommunen ska köpas in.

Tydligen kostar ett vindkraftverk knappt 50 miljoner och återbetalningstiden ligger kring 25 år. Det är lätt att ta risker med andras pengar.

Min enkla åsikt är att kommunen ska hålla sig till sin kärnverksamhet. Det är tillräckligt svårt att få den rätt. Helt vansinnigt låter att man verkar ta pengar från skolan för att finansiera sitt vindkraftsäventyr.

Efter solcellspresentationen avhandlades övriga ärenden snabbt:

  • En busshållplats saknade bänk.
  • En boulebana har anlagts i en park.
  • Den gamla campingen och badet vid kohagen har sålts till en privat investerare. Viss förvirring uppstod här kring om detta verkligen hade hänt, om höghus skulle byggas, eller om kommunen planerade att arrendera tillbaka området. Svar saknades dock.
  • Telia levererar inte tjänster i Uppsala Stadsnäts fiber utan föredrar att dra egen fiber.
  • En villa ska byggas om till flyktingboende. Det funderades lite över om det var en planförändring och varför entreprenören hade valt att köpa in sig i det här inte helt billiga området. (Nu efter Expressens granskning är det inte så svårt att förstå hur de kunde bjuda över barnfamiljerna i en eventuell budgivning. Alla jämförelser mellan fattigpensionärer och ensamkommande är missriktat - välfärdsstaten bygger, som Bo Rothstein påpekat, inte på altruism utan på ömsesidighet. Flyktingmottagandet betalas från biståndsbudgeten och är öronmärkt för “ickemedborgare”.)
  • Cykelvägen till Gottsunda är dålig.
  • Stigen nere vid Ekoln är vattensjuk. Föreningens vanliga kontakt på kommunen har gått i pension. Oro ifall den nye någonsin varit i Sunnersta uppstod.

Sammanfattningsvis tycker jag att gränsrotsperspektivet på miljö och energiförsörjning var spännande, både rent tekniskt/praktiskt, men också att det plockats upp av engahemsföreningingen.

Föreningen verkar tyvärr i övrigt vara väldigt reaktiv. Eventuellt borde den inför nästa val lansera en vision för Sunnersta och publicera hur politikerna på listorna ställer sig. (Lite som Naturskyddsföreningen och NRA.) Man har kanske underskattat sin potentiella makt.

Inga kommentarer: