söndag 22 februari 2015

En stor isglass på en sluttning (till tonerna av Mozart?)

Jag har åkt utförs i Jämtland det här sportlovet. Tydligen var nysnön meterdjup för två veckor sedan. Tydligen regnade det hela förra veckan. Det föll en decimeter nysnö i onsdags. Värmen steg sedan under natten och bjöd till påskskidåkning under torsdagen. Vår snowboardguide Johnny tog oss över fjälltoppens gräs till stora, orörda, vita branter.

Åter i Uppsala faller nattens nysnö sakta från grenarna i värmen.

Inför sportlovet har barnen och jag värmt upp hemma i Sunnerstabacken. Sunnerstaåsen är verkligen inget fjäll, men ganska brant, och backarna är mycket uppskattade. Här håller Friluftsfrämjandet skid- snowboard-, och parkkurser. Här tränar och tävlar slalomklubben. Hit åker ungdomar och barnfamiljer för spontanåkning på kvällar och helger.

Med reservation för att jag missförstått något verkar det hela fungera så här:

  • Idrotts- och fritidsnämnden uppdrar åt Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastigheter AB att ordna skötsel och tillsyn av ”Alpint skidcenter i Sunnersta”.
  • Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastigheter AB är ”ett helägt bolag inom Uppsala kommunkoncern”, dvs det är ett dotterbolag till Uppsala Stadshus AB. Ordföranden är den samme som för Idrotts- och fritidsnämnden. I stort verkar man alltså ge ett uppdrag till sig själv, men nu som aktiebolag istället för nämnd.
  • Enligt uppdraget ska Aktiebolaget hålla ordning på utemöbler, belysning, snökanoner, och liftar. När vädret tillåter ska snötillverkning, preparering, och pistning av backarna starta. Liftskötare och liftskötarbiträden ska utbildas. Därefter ska backarna hållas öppna för allmänheten.
  • Om möjligt ska backarna vara öppna i 11 veckor. Dessutom står det att ”Om vädret tillåter ytterliga (sic) fortsatt öppet efter dessa 11 veckor ska uppdragstagaren efter samråd med uppdragsgivaren fortsätta öppethållande så länge vädret medger.” Här samråder man alltså eventuellt med sig själv.
  • När man kan spruta snö beror på temperaturen. I Jämtland fick jag lära mig att vid -15 grader så blir allt vatten man hinner pumpa ut till kanonerna till snö innan det hunnit landa. Då lägger man en metertjock platta i en ganska stor backe på tre dygn, och arbets- och vattenkostnaderna minimeras. Till Sunnerstabacken har man bestämt att påbörja snösprutning när temperaturen ligger mellan -8 och -10 grader - om temperaturen inte väntas gå över -3 de närmaste tre dagarna, eller över +10 de närmaste tio dagarna.
  • Mittenbacken och barnbacken ska ordnas först. Därefter ordnas den norra backen, och slutligen även svängen ovanför barnbacken.
  • Om liftkortsförsäljningen ger överskott, vilket anses ske när liftkort för 300.000 kr är sålda, ska även hopp byggas i den norra backen. Uppdragsgivaren (nämnden) fastställer liftkortspriser och får alla intäkter från liftkortsförsäljningen.
  • Ersättning utgår med maximalt 1.750.000 kr. Om backarna är öppna mer än 11 veckor kan ersättning för kostnader upp till 30.000 kr per vecka betalas ut.

Jag tycker uppdragsbeskrivningen är bra och tydlig. Efter att ha läst den förstår jag utan problem hur saker och ting är tänkta att fungera. Kanske borde jag även läsa på om hur relationen mellan aktiebolaget, friluftsfrämjandet, och slalomklubben är tänkta att fungera. Här sker massor av viktigt ideellt arbete som inte syns i avtalet mellan kommunens nämnd och aktiebolag, men som backen inte skulle fungera utan.

Varför liftkortsförsäljningen anses ge överskott vid en intäkt om 300.000 kr är dock ett litet mysterium. Min bästa gissning är att 11 veckor gånger knappt 30.000 kr är ungefär 300.000 kr och att det kanske motsvarar driftskostnaderna när konstsnön väl är på plats.

De senaste tre säsongerna har de redovisade intäkterna från liftkortsförsäljningen varierat mellan 277 kkr och 482 kkr. Den som, liksom jag, köper ett säsongskort till Sunnerstabacken betalar alltså uppskattningsvis (enligt enklast möjliga beräkningsmodell) någonstans mellan en tredjedel och en sjättedel av den faktiska kostnaden. Nästan som att gå på opera.

En så enkel beräkning har t.ex. inte tagit hänsyn till värdet av ideellt arbete eller andra nyttor för kommunen än intäkterna från liftkortsförsäljningen.

Min åsikt är att det är viktigt att räkna, men ännu större att räkna rätt.

Inga kommentarer: