söndag 25 januari 2015

SimCity Södra Staden – bygg en bro! (fråga 3/6 från kommunen)

I fråga 3 är det åsikter om broar som samlas in:

Fråga 3. Broar över Fyrisån?
I framtiden kan spårvagnar och bättre cykel­vägar göra det lättare att ta sig mellan centrum och Södra staden. I öst-västlig riktning blir vi fler som behöver korsa Fyrisån, särskilt när det blir en ny tågstation vid Bergsbrunna. Hur ska vi göra det? Välj ett av alternativen.

  • På de två broar som finns idag
  • På en tredje bro för bil, kollektivtrafik, gång och cykel
  • På en tredje bro, men utan biltrafik
  • På en tredje bro, men bara för gång och cykel
  • På fler nya broar för olika slags transporter
  • Eget alternativ (skriv)

Ok. De spårvagnar och cykelvägar som var två av flera alternativ i fråga 2 nu verkar ha blivit en realitet. Dessutom har en järnvägsstation vid Bergsbrunna dykt upp.

Inga problem. Får vi spårvagnarna gratis och en järnvägsstation i Bergsbrunna så är det klart att vi ska använda dem. Ett större problem har jag med att frågorna inte hänger ihop. (Man kan t.ex. vara för höghus i fråga ett, bilar i fråga två, nu vilja ha en cykelbro i fråga tre, och bevara alla grönområden i den kommande fråga fem.)

Jag tycker att eventuella broar måste ses som en del av en total plan- och trafiklösning för hela området – inte som en frikopplad fråga. Om jag designade frågan skulle den fungera så här:

  1. Ett antal resenärer och deras resbehov presenteras. (Anna pendlar från Graneberg till Solna, Olle från Sävja till SLU, etc)
  2. Presentera deras restider (eventuellt fler alternativ för olika färdmedel). Uppdatera restiderna beroende på broval. (Här får vi nog låtsas som om vi inte vet om att alla enligt fråga 2 alltid är framme inom 5 minuter.)
  3. Presentera också kostnader och miljökonsekvenser av brovalen. (Det finns ju en 200-sidig utredning.)
  4. Koppla samman frågorna 1-3 och indikera resultatet av befolkningstäthet, färdmedel, och nya vägar. Här har vi ett bra underlag för diskussioner.

Om man nu vill vara riktigt visionär kan man även publicera beräkningsmodellerna och de parametrar som styr dem, samt låta andra specialister föreslå andra parametrar.

Någonstans här har vi nog byggt ett ”SimCity Södra Staden”.

1 kommentar:

Greger sa...

Det vettiga vore att ställa realistiska alternativ och låta deltagarna välja när de parvis ställs mot varandra.