lördag 2 januari 2021

Teman för kommunalvalet 2022?

Att statsmedia på nyårsdagen erbjöd nästan alla partier (Fi och de tre vildarna lämnades utanför) i kommunfullmäktige hela 20 sekunder vardera att sammanfatta sin politik för de drygt 20 månaderna fram till valet 2022 är antagligen ett tecken på något. Om det är en realistisk uppskattning av allmänhetens intresse för kommunalpolitik, ett exempel på snuttifieringen av media, eller en indikation på hur bra statstelevisionens journalister tycker om att inte själva stå i centrum, vet jag inte. Oavsett hoppas jag på en uppföljning med 30-minutersintervjuer där politikerna får tala till punkt.

Så här använder partierna sina 20 sekunder:

  • Mitt eget part, Moderaterna, har valt “Trygghet” som tema. Vårt utmärkta kommunalråd Therez Almerfors vill se förebyggande insatser, kommunala vakter och övervakningskameror. Trygghet ska råda på gator och torg, men även i det egna hemmet. Dessutom behövs ett näringslivsfokus för att klara välfärdsuppdraget.

    “Är du inte trygg, så är du heller inte fri” är bra nog att trycka på valaffischer. Almefors låter övertygande och kunde ha gärna ha inlett sina 20 sekunder med den. Det stora problemet jag ser är att tryggheten bara till en viss del är inom kommunens ansvar. Ordningsvakter är inte poliser och utan nya (danska) lagar kan kommunen inte skapa trygghet.

    Det andra problemet är att trygghetsbudskapet inte är unikt moderat eller ens höger. Socialdemokratiska kommunalråd ses ofta med bekymrad min uttala sig om otrygghet i media. Det är stor risk att hamnar i “vi också” i valkampanjen om det här är vår huvudfråga.

    Våld i nära relationer är en allvarlig fråga som jag kan väldigt lite om. Jag ser gärna ett evidensbaserat politiskt initiativ, men är rädd att det är svårt för något parti att differentiera sig i frågan - vilket parti skulle vara för hustrumisshandel? (När alla tycker lika finns risken att vi måste svara på frågor som “Hur mycket är ni beredda att höja skatten för att ge mer resurser till kampen mot våld i nära relationen?”.)

    Näringslivsfokus för att klara välfärdsuppdraget får nog utvecklas i de (förhoppningsvis) kommande 30-minutersintervjuerna. Jag hoppas att Friedmandoktrinen kan vägleda oss.

  • “Uppsalas gator tillhör hederliga medborgare” inleder Kristdemokraterna. Efter den helt ok onelinerinledningen nämns polis, socialtjänst och skolor. Problemen är desamma som i moderaternas klipp - kommunen jobbar redan med frågan och inget parti är mot. KD kan var utmärkta, men här blir de bara moderaterna light.

  • Vänsterpartiet inleder starkt och tydligt med att vilja “rusta och reparera välfärden”. Dessutom vill de att människor ska “få ett hem i välfärdssystemet” (vilket jag upplever som lite otydligt). Tillsammans ska de två initiativen leda till att “vi får väldigt många jobb” under pandemins andra våg i 2021. Vänsterpartiet kan bättre än så här.

  • Socialdemokraterna vill liksom vänsterpartiet satsa på välfärden, särskilt på äldreomsorgen. Det ska dessutom vara “schysta arbetsvillkor”. Här ser vi den trygga, samhällsbärande socialdemokrati som utan att blinka skickar in ett 30-sekundersklipp för att fylla 20 sekunder.

  • Liberalerna, som i Uppsala är ett av socialdemokraternas stödpartier, fokuserar på arbetsmarknaden och att Uppsalas företag ska komma på fötter igen efter pandemin. Kommunalrådet Mohamad Hassan drar också över tiden rejält, men har en så trevlig tröja på sig att både jag och väljarna nog förlåter honom.

  • Miljöpartiet, socialdemokraternas andra stödparti, vill (överraskande nog) fokusera på klimatet. Planeten ska räddas genom att Uppsala kommun minska sina utsläpp med 10-14% per år fram till 2030. (Jag gissar att det är koldioxid de pratar om?) På så sätt ska man “hänga med i utvecklingen och skapa förutsättningar för vård, skola och omsorg”. Jag ger pluspoäng för det Gretainspirerade plakatet men minuspoäng för svag kausalitet i resonemangen.

  • Centerpartiets viktigaste fråga är Södra staden, planerna på ett gigantiskt miljonprogram tätt mellan lugna villaområden och ett naturreservat. De vill minska antalet bostäder från 21,500 till 12,500 vilket de menar kommer att vara bättre för både nu boende och de som ska flytta in. Eftersom jag själv har svårt att se hur miljonprogramsplanerna kan leda till något annat än ett nytt utanförskapsområde av Gottsundatyp (men mycket större) så hade jag gärna gillat det här klippet, men det är tyvärr inte särskilt inspirerande.

  • Sverigedemokraterna vill minska invandringen för att minska språkförbistringen i äldrevården och stoppa de kriminella gängen. De vill ha invandringspaus men också återvandring från Uppsala kommun. Jag noterar att invandringspolitik torde vara en fråga för riksdagen.

Sammanfattningsvis kan jag inte undgå att notera att M och KD vill minska otryggheten, V vill reparera välfärden, L motverka företagsdöd, MP minska koldioxiden, C minska byggandet, och SD minska invandringen. Möjligen vill S satsa på välfärden, men generellt är det ont om positiva visioner om framtiden. Jag kommer inte att spela in några egna 20 sekunder, men det är frestande att börja skissa på 20 sekunder om hur bra det kommer att bli i framtidens Uppsala.

Inga kommentarer: