söndag 26 februari 2023

Ja till mer Sunnersta!

Sunnersta är ett trevligt och väl fungerande område. Det är ett lugnt område och här erbjuds just den typen av boende som flest efterfrågar - ett eget hem på egen tomt. Många vill flytta hit och fler borde ges den chansen. När de flyttat hit frigörs andra bostäder och flyttkedjorna gör att ännu fler kan flytta till nya boenden.

Tyvärr är nuvarande förslag som bygger på det planbesked som Uppsalas rödgröna majoritet drivit igenom väldigt fokuserat på att det ska byggas högt och tätt. Det är extra sorgligt eftersom det nyligen prövats i Bäcklösa alldeles intill. Kommunens egna texter beskriver trångboddhet, störningar, slitage, otrygghet och nedskräpning samtidigt som UNT skriver om otrygghet (UNT 7/8-22, 16/1-22, etc), socioekonomiska utmaningar (UNT 1/5-22), och besvikelse (UNT 27/12-21). Utöver detta har områdets planering skapat stora parkerings och trafikproblem.

Därför har jag lånat en av kartorna ur planbeskedet och gjort ett eget förslag på hur Sunnersta kan byggas ut åt norr på ett sätt som vare sig gör avkall på trygghet eller trivsel. Jag har utgått från följande:

  1. Natura 2000-områden eller områden med “påtagligt” eller högre naturvärden bevaras.
  2. Kommunikationen måste fungera för bil, buss, cykel och gång. Dag Hammarskjölds väg breddas till 2+2 och får separata gång/cykelbanor och träd likt inne vid Uppsala Science Park. Även om breddningen inte sker nu så måste det finnas plats för den (och bussfickor) i framtiden.
  3. En skola av sunnerstaskolans storlek med idrottsplats behövs i området. (Jag kopierade från en karta och klistrade in.) Idrottsplatsen bör kunna användas av skolan på dagtid och kan ligga mot grönområdesgränsen i norr. En avlämningsparkering likt den vid Sunnerstaskolan behövs också.
  4. Jag klistrade in en förskola av Orrparkens storlek vid ett av grönområdena. Även här bör det finnas bra möjligheter för avlämning och upphämtning med olika trafikslag. Det kanske behövs fler?
  5. Student- och forskarbostäder är viktiga för Uppsala. Antalet bostäder i Lilla Sunnersta bör kunna ökas med 50% (till 330) i form av nya hus i ett och två plan utan att området blir otrevligt. Jag kanske fantiserar fritt, men jag gissar att både studenter och forskare från SLU skulle kunna uppskatta en egen uteplats.
  6. I första hand byggs Sunnersta ut med mer Sunnersta. Friliggande enfamiljsvillor på egen tomt är grunden. Jag lyckas få plats med ungefär 90 villor. Eventuellt borde man undersöka att bygga mindre enplanshus på mindre tomter.
  7. Jag placerade också ut ett 50-tal radhus inspirerade av Gitarrvägen. Här kan man eventuellt ha olika boendeformer och låta några av husen vara bostadsrätter eller hyresrätter (som Uppsalahem har i Nåntuna Hage).
  8. Egen parkering är viktigt för alla bostadstyper - kaoset från Bäcklösa får inte upprepas.

Då blev kartan så här:

Resultatet blir ungefär 250 bostäder istället för 800. Jag misstänker att priset Akademiförvaltningen kan sälja marken för då går ner. Men det vore bra för Uppsala.

Inga kommentarer: