söndag 18 september 2022

Från menyn: Reservat, fyrspår, ponnystall och inkomstkrav

En vecka före varje möte i Uppsala kommunfullmäktige träffas den moderata kommunfullmäktigegruppen. Mötet är inte öppet för alla medlemmar, men ordförande i alla kommunens moderatföreningar (däribland jag) är inbjudna. Gruppmötet är väl förberett och alla punkter i det kommande kommunfullmäktigemötet gås i snabb takt igenom.

Alla 34 ärenden som ska behandlas finns också på kommunens webbplats. (Väl dolt bakom öppet hus på brandstationer och stadshusinvigningar.) Mina fyra “favoriter” inför den 19:e september blir nog:

  • Nytt naturreservat längs gula stigen. Den rödgröna majoriteten är för, men övriga vill ha återremiss. Alla verkar egentligen vara för, men oppositionen är missnöjda med att ärendet rusats igenom inför valet. Vänsterpartiet påpekar att förslaget drivits fram i sista minuten och inte, som tänkt, blir det sammanhållna grönstråk som ursprungligen planerats. Centern klargör att styret “åsidosatt allt vad god sed och ärendeberedning heter och pressat demokratin till dess yttersta gränser”. En av Uppsalas många politiska vildar pratar om “en demokratisk skymf”.

    Jag förstår inte varför det har varit så bråttom, och tycker att vänsterpartiet har en poäng - ett sammanhållet grönstråk vore bra.
  • Avsiktsförklaring fyrspår. Avsiktförklarning behandlar “ansvars- och kostnadsfördelning mellan kommunen, Trafikverket och regionen” för att bygga fyrspår från kommungränsen till Knivsta in till Uppsala Centralstation. Om jag förstår det hela rätt så kommer hela äventyret att kosta 10 miljarder varav kommunen ska betala 400 miljoner. Uppsala station ska byggas ut med nya spår och två nya broar.

    Det blir nog bra med fyrspår, oavsett om Pelling får ihop en majoritet för sitt miljonprogram eller inte. Helst inte. Bilden på den nya stationen “Uppsala syd” ser extremt deprimerande ut.
  • Kommunen köper ett ponnystall. Uppsala Ponnyklubbs (UPKs) stall/anläggning är i dåligt skick och måste renoveras och moderniseras. Klubben är sedan 1986 skyldiga kommunen 5 miljoner vilket mer eller mindre verkar kunna kvittas mot anläggningens (bokförda) värde. Renoveringar på drygt 12 miljoner krävs och därefter ska klubben hyra tillbaka anläggningen med 83% subvention (200kkr per år) eftersom det är den rabatt som ges vid en annan ridanläggning i kommunen.

    Det här är i linje med hur kommunen hanterar idrottsanläggningar. Man hyr in till marknadspris och hyr ut billigt till föreningar. Som alltid är jag orolig när kommunen drar på sig nya kostnader. Dessutom är det här inte ett generellt stöd till alla som vill rida utan riktat till en specifik förening som kört sin anläggning i botten och parallellt hyr ut stallplatser till privatpersoner.
  • Inkomstkrav för att få hyra i allmännyttan. För att få hyra en bostad som ägs av Uppsalahem och ligger i ett område som är nytt eller har “särskilda förvaltningsutmaningar” måste man självständigt ha råd med hyran utan att behöva ha inneboende eller få försörjningsstöd (socialbidrag). Inkomstkravet var borttaget 2018-2021 vilket ledde till trångboddhet, störningar, slitage, otrygghet och nedskräpning. Vänsterpartiet vill ta bort kravet igen. Sverigedemokraterna vill utöka inkomstkraven till att gälla hela Uppsalahem.

    Sverigedemokraterna har en poäng. Att Uppsala har mer frikostiga regler än andra kommuner skapar orimliga incitament för bidragstagare att flytta hit.

Partiet ser ut att bli kvar på 14 mandat, så min 17:e plats på listan ger mig då en framtida ersättarplats i kommunfullmäktigegruppen. Men inte ännu.

Inga kommentarer: