lördag 20 juni 2020

Stealing Underpants in the Betongförort

En vän ringde och undrade hur det är att bo i här i kommunens södra delar. Egentligen är de nog ganska typiska för de som Uppsala kommun vill locka till sig för att växa och bli dominerande inom t.ex. Life Science. De har internationell erfarenhet, båda är civilingenjörer, en av dem disputerad, och numera är de en familj.

Samtalet fokuserade på skolor, trygghet, och pendlingsmöjligheter. Jag berättade att det största trygghetsproblemet kring skolan verkar vara att många föräldrar hämtar och lämnar med bil, men att det numera finns en zon för hämtning och lämning. Oroligheterna i Gottsunda, någon kilometer bort, spiller inte över in bland villorna.

Det här är ett bra ställe att bo på. Vi borde göra det möjligt för fler att bo så här.

Tyvärr är det inte Sunnersta utan Gottsunda som är förebilden nu när Uppsala kommun, uppbackade av 100-tals heltidsanställa “kommunikatörer” och “samhällsutvecklare”, vill bygga 33 000 nya bostäder. Små hyresrätter i billigt byggda och tätt placerade höghus ska tydligen ska ge ett stort lyft för näringsliv och universitet.

Vänstern och socialdemokraternas vision är tydlig. Många människor ska tätt packas in i billiga bostäder, gå med i Hyresgästföreningen och vara beroende av bostadsbidrag. Miljonprogrammet ska återupprättas och de nya Uppsalaborna ska, rädda och lydiga, rösta rött. (Lite vingligt är det dock. Vid första kontakt med verkligheten lovar kommunstyrelsens ordförande plötsligt att driva frågan om pulkabackar.)

Oppositionen mot byggandet leds av Kristdemokraterna som kampanjar på temat “Nåntuna ska vara trivsamt” och som gjort en film på som heter “Rädda sydöstra stadsdelarna från höghus i betong”. Eget hus med trädgård, inte hyresrätt i höghus.

Även Centerpartiet “säger nej till betongstaden”.

Mitt eget parti har hamnat lite snett. Man reserverar sig mot den fördjupade översiktplanen, men stödjer outgrundligt nog fortfarande socialdemokraternas planer på 33.000 nya bostäder i området. Med en logik som endast kan liknas vid the gnomes i South Park tänker man sig steg 1: bygg betongförort, steg 3: lyft för näringsliv och universitet.

Jag tror att moderaterna kommer att hitta en bra linje i stadsplaneringen till valet 2022. Bara tråkig att vi inte var där redan 2018. Eller 2014.

I övrigt anser jag att hela den nuvarande översiktsplanen ska rivas upp och göras om från början.

Inga kommentarer: