tisdag 3 september 2024

ICA-butiker och villor i plan- och byggnadsnämnden

Till plan- och byggnadsnämndens septembersammanträde finns ingen sverigedemokrat på plats så jag får tjänstgöra på deras mandat. Jag har inte slutat äta sill.

ICA vid Torbjörnstorg kommer upp som första informationspunkt. Det verkar inte bli någon tillfällig mataffär på platsen under ombyggnaden. Alla är fortfarande pigga och debattsugna.

Socialdemokraterna känner sig hotade! Varför vägrar ICA att sammarbeta? Efter 10 år av kommunalt S-styre ställer de sig frågan vem som egentligen är ansvarig.

Uppsalatomtarna (utvecklingspartietuppsalademokraterna) håller först med S, men kommer plötsligt på att de är för marknadsekonomi och föreslår att kommunen ska “sätta upp ett samtal” mellan exploatören och ICA.

Mina kamrater i moderaterna påpekar att bolaget sålts sedan kommunen gav tillstånd för ett sexvåningshus och att det köpande bolaget i första hand är ansvariga mot sina aktieägare.

I Valsätra ska det byggas småhus. Ett 50-tal hus ska byggas och en stor del av marken säkerställs som naturmark. 100 samrådsyttranden som stadsbyggnadsförvalningen har sammanställt och bedömt har kommit in. I stort är det här en rimlig expansion och mycket trevligare än de 100-tals nya lägenheter som flög förbi under mötet. Kanske kan den vara en förebild för expansionen i Sävja och Bergsbrunna?