måndag 29 april 2024

Orimliga “byggböter” för småsaker

I snart 18 månader har jag nu tjänstgjort som ersättare i opposition i Uppsalas plan- och byggnadsnämnd. I Uppsala byggs det mycket, men det är stora frågor som i hanteras i budgetstarka nämnder som som kommunstyrelsen och dess sägenomspunna mark- och exploateringsutskott.

I plan- och byggnadsnämnden gör vi andra saker. Som att dela ut byggsanktionsavgifter. Byggsakntionsavgifter är en sorts böter som delas ut till som gjort fel i byggfrågor, någon kan ha fått feeling och byggt lite ny ventilation genom brandcellerna eller låtit bli att hålla hissarna säkra.

Tyvärr ser ett alltför vanligt ärende ut så här:

  1. Plan- och byggnadsnämnden har mottagit godkänt installationsintyg och besiktningsprotokoll från en skorstensfejarmästare.
  2. Nämnden noterar att bygglov inte behövdes, men att installationen skulle ha anmälts.
  3. 30 tusen kronor i byggsanktionsavgift (böter) föreslås baserat på hur stort huset är.

Avgiften är alltid uppenbart orimlig. En bot i storleken parkeringsböter vore möjligen rimligt för ett inte skickat in rätt papper i rätt tid.

Plan och bygglagen ger dock en möjlighet:

“En byggsanktionsavgift får i ett enskilt fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel.

Vid prövningen enligt första stycket ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art.”

Jag föreslår till förvaltningens och majoritetens förfäran alltid nedsättning till en fjärdedel. Det är naturligtvis otillräckligt - lagen måste uppdateras med en parkeringsbotsnivå. Undrar hur man ändrar en lag?

Inga kommentarer: