onsdag 26 augusti 2015

Orientering om Uppsala Event Center

Projektledaren för det som tidigare kallades Uppsala Arena men nu går under namnet Uppsala Event Center berättade i tisdags för alliansgruppen om sitt projekt.

Det hela hade tydligen börjat som en idé på ett styrelsemöte 2009 på den nyligen genom rekonstruktion från konkurs räddade ishockeyklubben Almtuna. Nu har det nått molnfri höjd och är en del av Strategi 2020.

Grundidén är att man vill bygga en evenemangsarena med flera stora ytor där den största tar upp till 6500 personer. Här handlar det events och elitidrott, inte om deltagande och bredd som i IFU Arena. Projektet beskrivs som att man vill skapa ”Uppsalas största restaurang”.

Resonemanget bakom är att elitidrotten i Uppsala är eftersatt, att nuläget är ”pinsamt”, men att ett par rejäla arenabyggen nog ska kunna ställa det hela till rätta.

Tyvärr går det inte att räkna hem satsningen kommersiellt, utan ett ovillkorat bidrag på 150 miljoner från kommunen samt 15 indexuppräknade miljoner per år kommer att behövas.

Skattebetalarnas kostnader för eventcentret motsvarar ungefär 10% av Idrotts- och fritidsbudgeten per år de närmaste kvartsseklet. Jag var ofin (ovisionär?) nog att fråga vad de kunde vänta sig att få för pengarna.

Efter en lång utläggning om hur mycket kommunen kommer att tjäna på alla som kommer till events och sover över och äter på restaurang, fick jag reda på att kommunen kommer att ha tillgång till 20% av alla tider i eventcentret – de 15 indexmiljonerna är tänkta som hyra. (Jag fick även höra att Stockholmare tycker det är mysigt att åka ut till småstäder på events och då gärna sover över, tar med vänner, och går på restaurang.)

Projektet har haft salamanderproblem och överklagandeproblem. Ett kvarstående problem är transporter – arenan kommer att ligga ute vid E4:an, men tyvärr har parkering ännu inte ingått i något planeringsarbete. Dessutom ligger platsen en bra bit från stadskärna och järnvägsstation – det kommer att behövas transferbussar.

Jag kan inte undgå att känna att det hela känns lite optimistiskt och undrar om kommunen inte skulle kunna ställa hårdare krav i förhandlingarna. 10% av budgeten känns mycket.

Inga kommentarer: